Možná jste si všimli, že některé etikety kávových sáčků se chlubí tím, že jejich kávová zrna jsou 100 % Arabica. Ačkoli to zní jako něco, co říkají kouzelníci, není to blábol – odkazuje to na typ kávových druhů, ze kterých kávová zrna pocházejí.

Existuje více než 100 druhů kávy, ale dva hlavní druhy, které jsou široce vyráběny a prodávány, jsou: Coffea Arabica a Coffea Canephora (také známá jako Coffea Robusta).

A zde je několik rozdílů mezi těmito dvěma druhy kávy:

Robusta má často chuť popisovanou jako spálené pneumatiky nebo guma, což… zní nechutně Proč ta špatná chuť? Jedním z důvodů, proč chuť Robusty není tak dobrá, je to, že má více kofeinu ve srovnání s Arabikou. Což může znít jako pozitivní věc, ale kofein má hořkou chuť, která z něj dělá komplikovaný nápoj. Ve skutečnosti má Robusta obsah kofeinu 2,7 %, téměř dvojnásobek 1,5 % Arabiky.

Obsah lipidů a cukru: Arabica obsahuje téměř o 60 % více lipidů a téměř dvojnásobnou koncentraci cukru než Robusta. Tento faktor má také pravděpodobně velký vliv na to, proč preferujeme chuť Arabiky. Z hlediska ceny jsou zelené fazolky Robusty zhruba poloviční oproti zeleným fazolkám Arabica na komoditním trhu.

Robusta se na farmě snadněji ošetřuje, má vyšší výnos a je méně citlivá na hmyz – kofein navíc je chemickou obranou kávových semen, protože množství v Robustě je toxické pro hmyz.

Všechny tyto faktory pomáhají zvýšit nabídku a snížit vstupní náklady pro zemědělce na produkci. S tímto atraktivnějším cenovým bodem by mnoho pražíren přidávalo do své směsi Robustu ve snaze snížit své náklady a zvýšit své zisky. Když se káva začala prodávat, kvalita kávy se pomalu a pomalu zhoršovala ve snaze firem vymáčknout co největší zisk. 

V dnešní době je poměr Robusty v kávové směsi vyladěn tak, aby byla káva cenově dostupná a zároveň chutná. Robusta je stále široce používána jako součást espresso směsí – konkrétně směsí italského stylu. Říká se, že pomáhá zlepšit cremu espressa.

Jedna věc, kterou je třeba poznamenat, je, že spojení s Arabikou vyšší kvality a Robustou jako méně kvalitní není vždy pravda. Špičková speciální káva Robusta bude obvykle chutnat stejně dobře nebo lépe než low-end Arabica.

V našem e-shopu naleznete jak pravou Arabicu, tak i směsi Arabica a Robusta. A za ochutnání stojí i samotná Robusta, která ve své hi – end kvalitě předčí mnohou Arabicu. Navíc koupí každé kávy přispíváte na záchranu horských goril. Ke každému šálku kávy tak můžete přidat i dobrý pocit, že jste svým gurmánstvím pomohli dobré věci.