Sdílejte

Víno a sýry mají společný přírodní charakter, a proto k sobě tak perfektně sedí. Nejlépe se budou doplňovat, když je správně k sobě spárujete. I když ta nejlepší kombinace závisí na individuální chuti každého z nás, jisté zásady byste dodržovat měli. Tím dosáhnete skutečného požitku. 

Co všechno spojuje víno a sýry?

Víno a sýry spojuje nejen složitost jednotlivých výrobních procesů, kterým obě suroviny procházejí. Společná je také nutná pečlivost při zpracování přírodních surovin, tedy mléka a vinné révy, ze kterých se vyrábějí. Nejdůležitějším společným znakem snoubení vína a sýrů je jejich podobnost v chuti a aroma. 

Vzájemné spojení vína se sýry může vytvořit velmi zajímavý a originální kontrast chutí. Pokud jste opravdovými gurmány, zkuste někdy kombinaci sladkého dezertního vína, ledového nebo slámového vína s výraznými slanými a pikantními modrými sýry.

Obecné zásady, kterých se držte a nikdy neuděláte chybu

Chtěli byste vědět, jaké jsou zásady pro správné párování těchto dvou oblíbených pochutin? Je to jednoduché, každému přece chutná něco jiného, a tak byste měli být s výslednou chutí vždy spokojení. 

Obecně, ale platí, že čím více máte jemný a méně výrazný sýr, bude se k němu hodit víno lehké a zpravidla bílé. Čím je sýr vyzrálejší, chuťově výraznější nebo pikantní, tím by mělo být víno k němu podávané silnější chuti, což jsou převážně červená vína. Ideální kombinace je, když si koupíte víno ze stejného regionu, ze kterého pochází sýr. 

Pár rad na závěr

Pokud čekáte větší návštěvu, jen těžko můžete uhodnout, co každému z hostů bude chutnat. Podávejte alespoň dva druhy vína – stačí bílé a červené. K nim přichystejte na stůl raději hned několik druhů sýrů, doplnit je můžete i šunkou nebo paštikou a nakrájejte k nim ještě pečivo. 

A nezapomeňte, že sýry a víno budou skvěle doplňovat také oříšky a ovoce – například meloun, hrozny, mango nebo jahody. A nezapomeňte, že čím bohatší je buket sýra, tím by mělo být i plnější k němu servírované víno. 

Užijte si každou chvilku se spojením těch nejlepších chutí. Labužník může být každý.