Mám hlad! Asi si objednám pizzu. Tyto dvě věty zazní jistě minimálně co čtrnáct dní i ve vaší domácnosti. Pizza patří k oblíbeným pokrmům doslova po celém světě a nenajde se člověk, co by pizzu neměl rád. Je pravdou, že každý člověk zbožňuje jiný druh, ale pizza jako taková je jedním z nejoblíbenějších pokrmů. V současné době se aktivně využívá rozvoz pizzy Frýdek-Místek či rozvoz v jiné části republiky. Víte ale, kde se tato placka s náplní vlastně vzala?

Itálie je domovem pizzy

Dnes už řada lidí ví, že domovem pizzy je Itálie. Krásná, slunná země, která je oblíbeným státem, do kterého jezdíme na dovolenou, ať už na tu letní nebo na tu zimní. Je však pravdou, že dlouhé roky se vedly spory o to, kde vlastně pizza vznikla. Pokud bychom měli mluvit o pizze v podobě, jakou dnes známe, mluvíme o výrobku z Neapole, kde vznikl v 18ém století.  

Přesně v tomto století lidé zjistili, že rajčata nepatří k jedovatým plodinám, proto je začali konzumovat v celé škále podob. Původně se jednalo o jídlo pro chudé, obsahovalo totiž kromě čerstvých rajčat jenom česnek, bazalku, také oregano a olej. Až později s přibývajícími druhy vznikly pizzy pro vyšší vrstvu obyvatel. 

Margherita na počest královny

Tím nejzákladnějším druhem pizzy je pizza Margherita, která obsahuje jen naprostý základ bez přidané zeleniny nebo masa. Vznikla na počest královny Margherity v roce 1889, a to proto, že navštívila právě onu pizzerii, kde se vyráběla. Jelikož jí zdejší kuchaři chtěli vzdát holt a něčím ji potěšit, nic jiného, než pojmenování pizzy po ní je nenapadlo. Ostatně, nakonec to byl skvělý nápad. 

Pizza se od této chvíle aktivně rozšiřovala do celého světa. Dodnes se však dělí pizzy na dva druhy, které se neliší ingrediencemi, ale tím, kdo za ní stojí. Buďto lze ochutnat pizzu neapolskou, nebo všechny ostatní, které jsou k sehnání ve zbytku světa. Jiné druhy pizzy ochutnat nelze.