Jak je dobře známo, jsme národ houbařů, a proto tahle lesní surovina nechybí téměř v žádné domácnosti. Houby je možné připravovat čerstvé, je možné jej uchovat mražené, sušené nebo zavařené. Procházka lesem spojená se sbíráním hub je velmi příjemným odpočinkem a relaxací, a když si přineseme domů i košík plný úlovků, můžeme se s chutí pustit do jejich úpravy a vaření.

Na co si dát pozor?

V první řadě je důležité sbírat pouze houby, které dobře znáte a víte přesně co je to za druh. Dále je potřeba houby a hřiby důkladně očistit a upravit. Při vaření a tepelné úpravě je nutné houby vařit dostatečně dlouho, protože jinak by se mohly dostavit žaludeční obtíže a bolesti břicha. Hřiby jsou samy o sobě poměrně těžké do žaludku a jejich konzumace se nedoporučuje před spánkem.

Jednoduchá houbová omáčka ke steakům

Pro milovníky steaků a hub je následující kombinace jako stvořená. Nejdříve připravíme oblíbený steak obvyklým způsobem. Po té do té stejné pánve dáme kousek másla a přidáme nakrájené houby. Na plátky nebo na čtvrtky, záleží ne jejich velikosti, a jak máte rádi. Houby osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Dále přidáme 2 dcl vývaru a houby chvíli podusíme. Při změknutí hub přidáme smetanu a omáčku provaříme do mírného zhoustnutí. Můžete přidat nakrájenou petrželku nebo jinou oblíbenou bylinku, která dodá svěží barvu a chuť. Připravený steak přelijeme houbovou omáčkou a můžeme servírovat.

Žampionový krém

Tento krém je velmi jednoduchý a chuť mile překvapí. Na lžíci másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a dále přidáme nakrájené žampiony. Osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Orestované žampiony zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme do změknutí. V následujícím kroku polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a přidáme smetanu. Povaříme a dle potřeby dochutíme. Při servírování v hlubokém talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany a posypeme zelenou petrželkou.